Menuett- danserinnen

Velkommen 19. mars, kl. 19.00 i Troldsalen.


Skuespiller Ane Skumsvoll, pianist Oda Voltersvik, danseren Mirte Bogaert og sangere fra Edvard Grieg Kor finner sammen over en klassisk kjærlighetsfortelling fra det gamle Bergen.
Elisabeth Welhaven, Johan Sebastians Welhavens yngre søster, var født i 1815, og vokste opp på St. Jørgens Hospital der hennes far var prest. Som voksen skrev hun en rekke fortellinger fra 17- og 1800-tallets Bergen, som først ble publisert i det populære Skilling-Magazin, deretter utgitt i samlingen Staden og Stranden fra 1870. Historiene er fulle av historiske miljøskildringer og nære observasjoner av familier, samfunnsklasser og skjebner fra det gamle Bergen. De siste årene har Elisabeth Welhavens fortellinger nådd et større publikum, også gjennom en nyutgave, og nye generasjoner har latt seg begeistre av tidskoloritten og spenningen i disse tette, historiske bergensmiljøene.

En som også har latt seg inspirere, er komponisten, pianisten og sangeren Tyrone Landau, som har tatt for seg fortellingen «Menuettdanserinnen». Landau har bearbeidet teksten for denne forestillingen, flettet inn dikt av Johan Sebastian Welhaven og Halfdan Kjerulfs musikk, og skapt en ny helhet av klaver, fortelling, sang og dans. Pianist, skuespiller, danser og sangere utforsker den erotisk ladede fortellingen om skriveren Henning Angell som i oppglødd forelskelse stjeler de gule silkeskoene til Sara Fosswinckel etter å ha sett henne danse tåspissdans på fastelavnsballet.

Denne kvelden byr vi også på Griegs fantastiske sangsyklus Haugtussa med Turid Moberg, og Griegs «Bestemors Menuett» som vi aldri har opplevd den i Troldsalen før – med dans!

Konsertforestillingen Menuettdanserinnen er et samarbeid med Edvard Grieg Kor. Den kunstneriske ledelsen er ved Tyrone Landau.

Kjøp billetter her

Edvard Grieg:
«Haugtussa». Sang-syklus av Arne Garborg, op. 67.
Bestemors Menuett, fra Lyriske stykker IX, op. 68

Tyrone Landau:
Menuettdanserinnen. Med fragmenter av Halfdan Kjerulf. Tekst av Johan og Elisabeth Welhaven.

Niels Gade:
Menuett

Hør Bestemors Menuett fra opus 68 ​spilt av Håkon Austbø her

Utøverene:
Ane Skumsvoll – skuespiller / actor
Mirte Bogaert – dans / dance
Oda Hjertine Voltersvik – piano
Ingunn Høgetveit – sopran / soprano
Turid Moberg – alt / alto
Musikk av / Music by Edvard Grieg, Niels Gade,
Halfdan Kjerulf, Tyrone Landau

Mer informasjon om utøverene:

Mirte Bogaert er bergensbasert samtidsdanser som har en praksis der hun utforsker relasjonen mellom musikk og dans. Hun ble utdannet på Høyskolen for Dansekunst i Oslo i 2014, og har siden jobbet med egne prosjekter og i samarbeid med ulike kunstnere. Sammen med musikeren Vincent Stephen etablerte hun det tverrfaglig scenekunstkompaniet The Fourth Stage. 

Ane Skumsvoll er utdannet ved Arts Educational Schools i London og ved Teaterhögskolen i Helsingfors. Ane jobber som skuespiller, produsent, forfatter og regissør. Hun har erfaring fra teater, film og TV i innland og utland. Ane har siden 2012 vært en del av det faste ensemblet på Den Nationale Scene i Bergen. I vår er hun aktuell som Dronning Gertrude i Hamlet.

Oda Voltersvik har studert i Bergen og London, og fullførte i 2016 sin kunstneriske diplomeksamen ved Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London. Hun har gitt konserter i Norge, Storbritannia, Tyskland og Kina. I november 2016 var hun finalist i pianokonkurransen Jaques Samuels Intercollegiate competition i London. Sammen med pianisten Guilio Potenza har hun stiftet The Volt & Potenza Duo, som hun gir regelmessige konserter med. Deres debut-album «Khoreia» har mottatt gode kritikker. Voltersvik har også stiftet Volt ensemble, som består av unge Skandinaviske musikere.

Turid Moberg har drevet konsertvirksomhet både nasjonalt og internasjonalt, med et allsidig og vidtfavnende repertoar. Etter studier ved Bergen Musikkonservatorium, fullførte hun sin utdanning ved Guildhall School of Music and Drama. Hun har opptrådt med orkestre som Bergen Filharmoniske orkester, Krinkastingsorkesteret, Jyvaskyllä Sinfonia, Bergen Barokk og Collegium Musicum. Turid er ansatt i Edvard Grieg Kor og i Os Kulturskule.

Ingunn Olsen Høgetveit, sopran, avsluttet sin mastergrad i utøvende sang ved Griegakademiet i Bergen i 2009. Hun jobber nå som freelance sanger og er bosatt i Bergen. Ingunn hadde blant annet hovedrollen i Heidi Tronsmo og Glen Erik Hauglands dokumentaropera "Hypermusikal" på den Norske Opera og Ballett og hovedrollen som "Maria" i A.Arntsens julemusikal "Like til Betlehem" i Agder teater. Ingunn er også en svært erfaren ensemblesanger og er for tiden ansatt i Edvard Grieg Kor som er Bergens eneste profesjonelle kor. 

* Pris/Price: NOK 220 / BT-kort NOK 180 / Venneforeningene NOK 160 / Barn/Children NOK 50